uvpmobileredmari26mai24
  • Beletristica

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu, pe numele real Mihail Eminovici, a trait intre anii 1850 si 1889 si a fost poet, prozator si jurnalist, socotit de cititorii romani si de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana. Mihai Eminescu a fost al saptelea dintre cei unsprezece copii ai familiei. Copilaria a petrecut-o la Botosani si Ipotesti, in casa parinteasca si prin imprejurimi, intr-o totala libertate de miscare si de contact cu oamenii si cu natura, stare evocata in scrierile sale de mai tarziu. A terminat clasa a IV-a clasificat al 5-lea din 82 de elevi, iar intre anii 1860 si 1861 a fost inscris la Obergymnasium din Cernauti, liceu german infiintat in 1808, singura institutie de invatamant liceal la acea data din Ducatul Bucovinei. In aprilie1863 a parasit insa definitiv cursurile, desi avea o situatie buna la invatatura. A intrat ca practicant la Tribunalul din Botosani, apoi, peste putin timp, a fost copist la comitetul permanent judetean. Anul 1866 marcheaza debutul manifestarii literare ale lui Eminescu. A intentionat sa-si continue studiile, dar nu si-a realizat proiectul. In iunie 1866 a parasit Bucovina si s-a stabilit la Blaj cu intentia marturisita de a-si reincepe studiile. In perioada 27-28 august 1866, a participat la adunarea anuala a ASTREI, la Alba Iulia. In 1867 a intrat ca sufleor si copist de roluri in trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar in formatia lui Mihail Pascaly si, la recomandarea acestuia, sufleor si copist la Teatrul National, unde il cunoaste pe Caragiale. Intre 1869 si 1872 este student la Viena. Urmeaza ca "auditor extraordinar" Facultatea de Filozofie si Drept. Junimea i-a acordat o bursa cu conditia sa-si ia doctoratul in filozofie. A urmat cu regularitate doua semestre, dar nu s-a prezentat la examene. In 1877 s-a mutat la Bucuresti, unde pana in 1883 a fost redactor, apoi redactor-sef (in 1880) la ziarul Timpul. A desfasurat o activitate publicistica exceptionala, care i-a ruinat insa sanatatea. Acum a scris marile lui poeme (seria "Scrisorile", "Luceafarul" etc.). Eminescu a murit pe data de 15 iunie 1889, dupa mai multe internari si dupa ce boala sa a devenit tot mai accentuata.
Citeste mai mult
Bibliografie scolara, lucrari stiintifice si studii universitare, volume de poezie, proza, literatura clasica si contemporana, dar si carti fantasy pentru adolescenti, dictionare, materiale didactice pentru copii si educatori, precum si opere de referinta ale marilor autori romani si straini. Am trasat un contur sumar al ofertei de carte pusa la dispozitie de editura Emia. Pentru descoperirea fiecarui titlu in parte, in functie de domeniul care va intereseaza, editura va invita sa vizualizati, pas cu pas, intreaga sa colectie. Elevii au la dispozitie volumele nepieritoare ale marilor nostri poeti si scriitori, cum sunt: Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Emil Garleanu, precum si povestirile pline de farmec si invataminte semnate de Fratii Grimm, H. Christian Andersen sau Antoine de Saint-Exupery. Pentru copiii din invatamantul prescolar si primar editura publica seturi practice cu planse si jetoane, ilustrand fructe, anotimpuri, animale si numere, foarte utile pentru activitatile educative de invatare. Cu aceste materiale, cei mici vor descoperi prin joc si activitate practica lumea inconjuratoare, vor invata primele cuvinte in limba engleza, vor asculta basmele, proverbele si ghicitorile lecturate de parinti sau cadre didactice. Nu in ultimul rand, Casa de editare 'Emia' este mereu aproape de public prin lansari de carte si intalniri constante cu cititorii.
Citeste mai mult

Beletristica

1 - 1 din 1 de titluri

Carti de beletristica, cu preturi promotionale

Ai de ales din mii de volume de literatura artistica, de la beletristica locala si pana la toate volumele pe care piata romaneasca le propune an de an, de la tot ce este reprezentativ in acest colt de Europa si nu numai. Oferta de carte nu se limiteaza la ceea ce aduce Europa, ci aici poti gasi autori cu milioane de cititori, autori apartinand unor arii lingvistice care acopera parti importante ale mapamondului: autori de limba engleza si engleza americana, autori francofoni sau de limba germana, reprezentanti ai lumii musulmane, ai literelor continentului asiatic. Toate acestea alcatuiesc puncte care comunica intre ele si care fac lumea in care traim mai mica, mai libera, mai respirabila. Expusi atator feluri de a simti posibilitatile de expresie, atator feluri de a marturisi si de a cauta frumusetea, plinatatea, fericirea, sensul, cititorii isi iau un pasaport de cetatean al lumii.

Te-ar mai putea interesa

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one