Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Maramures in bucate

Maramures in bucate - Nicolai Tand
Rasfoieste

Maramures in bucate

As vrea sa las mostenire copiilor mei si cititorilor gustul autentic al Maramuresului, asa cum il cunosc de la mama si de la sora mea, gustul mancarurilor simple de la tara, cu ingrediente culese din gradina, gustul care pentru romani va insemna mereu acasa.
 
M-am nascut in Rozavlea, o comuna de pe Valea Izei. Am crescut cu traditiile si obiceiurile Maramuresului istoric si le-am luat mai apoi cu mine peste tot prin lume. Sunt mandru de ele si imi doresc sa le arat tuturor. Eu port Maramuresul in suflet, in grai si in bucate si vreau sa il las mostenire copiilor mei si tuturor celor care iubesc traditiile si viata autentica de la sat.
 
Mama era o bucatareasa desavarsita – cu acelasi ingredient facea cel putin sase, sapte feluri de mancare. Punea atata dragoste in fiecare farfurie!
 
Amintirea ei e sfanta pentru mine si sunt convins ca va trai vesnic prin tot ce a facut si prin tot ce ne-a invatat. Se spune ca incepi sa apreciezi cu adevarat lucrurile abia atunci cand nu le mai ai. Eu am trait asta pe propria piele. Am plecat in Franta de foarte tanar si odata ajuns acolo am inceput sa pretuiesc tot ce am lasat acasa. Mancarea pe care ne-o pregatea mama, dragostea cu care ne aduna in jurul mesei, traditiile si obiceiurile din Maramures… toate astea au capatat pentru mine un sens nou si o valoare aparte atunci cand am ajuns pe meleaguri straine.
 
Toate in viata au insa un pret. Pe mama am pierdut-o devreme si imi pare nespus de rau ca nu am apucat sa invat mai multe de la ea.
 
Dupa cum bine stiti, fiecare cultura gastronomica din lumea asta isi are radacinile in mancarea de acasa, gatita de mama. De acolo izvorasc, de fapt, toate secretele. Eu am norocul sa o am alaturi pe Anuta, sora mea, care era toata ziua pe langa mama si o ajuta in bucatarie. La tara, baietii sunt trimisi la munca, in gospodarie sau la camp. Fetele raman pe langa casa, iar gatitul e unul dintre primele lucruri pe care le invata.
 
Asa ne-am hotarat sa strangem in aceasta carte mancaruri care pentru noi inseamna copilarie, adolescenta, familie, mancaruri cu amintiri si povesti, mancaruri care inseamna traditie, toate se gasesc aici. Nu vreau sa se piarda nimic!
 
Retetele sunt asa cum le-am mostenit de la mama, gatite intocmai ca in vremurile de demult.

Fotografii peisaje si portrete: Sorin Onisor
Fotografii bucate: Andrei Bucisan, Marius Nedelcu
Fragment din volumul "Maramures in bucate" de Nicolai Tand:

"De cate ori facea sarmale cu pasat, mama punea in oala in care le fierbea si cotoroage de porc, pentru grasime si gelatina. Sarmalele astea sunt destul de seci, pentru ca au mult orez, dar grasimea care se imprastia in oala le facea nemaipomenit de gustoase. Bulionul il aveam mai mereu de la matusa Marita, pentru ca avea curtea plina de porodici. 
In Maramures, sarmalele sunt asociate cu zilele de sarbatoare, fie ca e vorba de duminici, Paste sau Craciun. De asemenea, sarmalele sunt nelipsite de la hramurile bisericesti. Dupa parerea mea, acolo am mancat cele mai bune sarmale! Cu ocazia fiecarui hram, oamenii duc la biserici sau manastiri tot felul de merinde, ca in ziua de sarbatoare maicile si preotii sa aiba ce le da de mancare celor veniti de departe sau celor nevoiasi. Se fierb mereu oale imense cu sarmale! Cand eram tanar, mergeam la toate hramurile din zona pentru aceste sarmale. Cum oamenii la noi au credinta in Dumnezeu, nu exista hram la care sa nu mearga cineva din comuna, iar eu ma ofeream mereu sa ii duc cu masina. Eram deja stabilit in Franta de ceva vreme si cand ma intorceam in tara, conduceam un Ford mare si vechi. Cu masina asta am plimbat jumatate din comuna. De cate ori ajungeam pe la vreun hram, stateam pana la finalul slujbei si de fiecare data asteptam o portie de sarmale. Le mancam cu mana, la umbra unui copac, grasimea lor imi curgea printre degete, dar asta era toata placerea!"
Citeste mai mult

-5%

PRP: 75.00 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

71.25Lei

71.25Lei

75.00 Lei

Primesti 71 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

As vrea sa las mostenire copiilor mei si cititorilor gustul autentic al Maramuresului, asa cum il cunosc de la mama si de la sora mea, gustul mancarurilor simple de la tara, cu ingrediente culese din gradina, gustul care pentru romani va insemna mereu acasa.
 
M-am nascut in Rozavlea, o comuna de pe Valea Izei. Am crescut cu traditiile si obiceiurile Maramuresului istoric si le-am luat mai apoi cu mine peste tot prin lume. Sunt mandru de ele si imi doresc sa le arat tuturor. Eu port Maramuresul in suflet, in grai si in bucate si vreau sa il las mostenire copiilor mei si tuturor celor care iubesc traditiile si viata autentica de la sat.
 
Mama era o bucatareasa desavarsita – cu acelasi ingredient facea cel putin sase, sapte feluri de mancare. Punea atata dragoste in fiecare farfurie!
 
Amintirea ei e sfanta pentru mine si sunt convins ca va trai vesnic prin tot ce a facut si prin tot ce ne-a invatat. Se spune ca incepi sa apreciezi cu adevarat lucrurile abia atunci cand nu le mai ai. Eu am trait asta pe propria piele. Am plecat in Franta de foarte tanar si odata ajuns acolo am inceput sa pretuiesc tot ce am lasat acasa. Mancarea pe care ne-o pregatea mama, dragostea cu care ne aduna in jurul mesei, traditiile si obiceiurile din Maramures… toate astea au capatat pentru mine un sens nou si o valoare aparte atunci cand am ajuns pe meleaguri straine.
 
Toate in viata au insa un pret. Pe mama am pierdut-o devreme si imi pare nespus de rau ca nu am apucat sa invat mai multe de la ea.
 
Dupa cum bine stiti, fiecare cultura gastronomica din lumea asta isi are radacinile in mancarea de acasa, gatita de mama. De acolo izvorasc, de fapt, toate secretele. Eu am norocul sa o am alaturi pe Anuta, sora mea, care era toata ziua pe langa mama si o ajuta in bucatarie. La tara, baietii sunt trimisi la munca, in gospodarie sau la camp. Fetele raman pe langa casa, iar gatitul e unul dintre primele lucruri pe care le invata.
 
Asa ne-am hotarat sa strangem in aceasta carte mancaruri care pentru noi inseamna copilarie, adolescenta, familie, mancaruri cu amintiri si povesti, mancaruri care inseamna traditie, toate se gasesc aici. Nu vreau sa se piarda nimic!
 
Retetele sunt asa cum le-am mostenit de la mama, gatite intocmai ca in vremurile de demult.

Fotografii peisaje si portrete: Sorin Onisor
Fotografii bucate: Andrei Bucisan, Marius Nedelcu
Fragment din volumul "Maramures in bucate" de Nicolai Tand:

"De cate ori facea sarmale cu pasat, mama punea in oala in care le fierbea si cotoroage de porc, pentru grasime si gelatina. Sarmalele astea sunt destul de seci, pentru ca au mult orez, dar grasimea care se imprastia in oala le facea nemaipomenit de gustoase. Bulionul il aveam mai mereu de la matusa Marita, pentru ca avea curtea plina de porodici. 
In Maramures, sarmalele sunt asociate cu zilele de sarbatoare, fie ca e vorba de duminici, Paste sau Craciun. De asemenea, sarmalele sunt nelipsite de la hramurile bisericesti. Dupa parerea mea, acolo am mancat cele mai bune sarmale! Cu ocazia fiecarui hram, oamenii duc la biserici sau manastiri tot felul de merinde, ca in ziua de sarbatoare maicile si preotii sa aiba ce le da de mancare celor veniti de departe sau celor nevoiasi. Se fierb mereu oale imense cu sarmale! Cand eram tanar, mergeam la toate hramurile din zona pentru aceste sarmale. Cum oamenii la noi au credinta in Dumnezeu, nu exista hram la care sa nu mearga cineva din comuna, iar eu ma ofeream mereu sa ii duc cu masina. Eram deja stabilit in Franta de ceva vreme si cand ma intorceam in tara, conduceam un Ford mare si vechi. Cu masina asta am plimbat jumatate din comuna. De cate ori ajungeam pe la vreun hram, stateam pana la finalul slujbei si de fiecare data asteptam o portie de sarmale. Le mancam cu mana, la umbra unui copac, grasimea lor imi curgea printre degete, dar asta era toata placerea!"
Citeste mai mult

De pe acelasi raft

Rating general al produsului

5 stele
4
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Cititorul 3a9ddb 20/03/2023 12:04
green icon awesome check Achizitie verificata
O lucrare absolut adorabilă și - surpriză - foarte utilă!
În primul rând, ceea ce m-a atras a fost calitatea graficii și faptul că puteam vedea câteva imagini superbe din Maramureș. Și eu călătoresc, dar nu am nici timp, nici chef întotdeauna să fac o fotografie bună - aici le ai pară-mălăiață.
Al doilea, că bucatele din Maramureș, la care are acces omul de rând prine mediile la îndemână, nu se găsesc la tot pasul și mai ales nu sunt neapărat autentice - ei bine, acestea sunt!
Și, în fine, dar nu în cele din urmă, rețetele sunt simple (nu că simplitatea ar însemna facil) și prin aceea că bunul Nicolai are grijă și de cei mai puțin avizați, și pune accente acolo unde trebuie, astfel încât să nu ratezi ”spiritul” rețetei. Suplimentar, față de covârșitoarea majoritate a cărților de bucate de pe piață, oricine are acces la oricare dintre ingrediente.
Aici aș mai completa cu aceea că sunt mare amator de tot ceea ce înseamnă plăcinți, aluaturi, colțunași și așa mai departe, dar acesta sunt doar eu.
Iar la sfârșit, domnule, omul ăsta are o candoare în scris, transmite o simțire simplă și cu atât mai profundă, foarte umană, sinceră, caldă, lucru rar în lumea instagramelor și inteligenței artificiale.
Iubesc nespus cartea asta si dacă nu încerc toate rețetele să-mi spuneți mie Klaus!
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
CUCU DIANA MARIA 10/10/2022 18:00
green icon awesome check Achizitie verificata
Este o carte superba, iar felul in care povesteste , Nicolai Tand despre copilaria sa,despre familia sa, imi aduce aminte de copilaria mea, si de vacantele din copilarie, inainte de 1989, in Maramures. De retete ce sa zic....abia astept sa le fac <3.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
Dana Costea9 31/05/2021 19:00
green icon awesome check Achizitie verificata
o carte de bucate cu suflet. multumesc Nicolai
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
MarianaLupan2008 02/11/2020 10:58
Unul dintre bucatarii preferati. Mereu mi-a placut sa-l urmaresc la emisiunile la care participa. Ma bucur ca am achizionat aceasta carte. Retetele sunt super delicioase, iar cu ajutorul explicatiilor, ies super.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

4 din 4 de rezultate

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one